2009/11/10

Kvalitní software

V současnosti snad existuje tisíce softwarových produktů na cokoliv si člověk vzpomene. Ale jak vybrat kvalitní a skutečně užitečný?

Dovolil jsem si sestavit seznam softwaru, který doporučuji používat.

Veškerý software, vyjma zoom playeru, v seznamu je plně multi-jazykový - pro mě nezbytné kvůli japonštině.

Tag&rename
Perfektní editor tagů nejen pro mp3. Kromě kopírování tagů a hromadného editování tagů (názvy alb,interpretů, apod.) dokáže přečíst tagy z jména souboru a naopak přejmenovat soubory podle tagů.

Windows media player nebo Quux player, pro linux Amarok
Popravdě řečeno pokud jde o přehrávání hudby pak pod windows bohatě vystačí Windows media player od Microsoftu. Další velmi dobrý je Quux (slouží jen na přehrávání hudby), ale běží na .NET prostředí a instalovat .NET jen kvůli přehrávači je luxus.
Windows media player stačí také na přehrávání avi a wmv souborů.

Zoom player
Jedná se o nejlepší video přehrávač jaký znám. Svého času jsem používal čtyři přehrávače pro různé formáty a kodeky, ale zoom player zvládne všechno včetně real media formátů. Co nepřehraje zoom player nepřehraje žádný jiný přehrávač. Zoom player totiž dokáže přehrát i poškozené soubory. Se zoom playerem Xvid, DivX, H264 - avi,mkv,ogm,mp4,rm,rmvb, filmové DVD žádný problém. Zoom player umí přehrávat i hudbu mp3, ogg, atd. Bohužel ale základní nastavení písma nepokrývá všechny unicode znaky.

Opera
Webový prohlížeč jedině opera. Žádný jiný prohlížeč nemá tolik intuitivních ovládacích prvků a užitečných "vychytávek". S operou neztratíte přehled ani s třiceti otevřenými stránkami. Jako první přichází s řadou funkcí, které konkurence pomalu a nemotorně kopíruje.

MangaMeeya
Na čtení originál mangy (případně fansubů) v elektronické podobě je to nejlepší freeware obrázkový prohlížeč/manger současnosti. Doporučuji si udělat custom toolbar s funkcemi "open recent" a "open folder" pro rychle otevření.
Ke stažení zde

7zip
Freeware na vytváření a rozbalování všemožných typů archivů. Výhodou je integrace do kontextového menu. Tento program je také distribuován v 64bitové verzi.

Žádné komentáře: