2010/01/29

ヘルシング(Hellsing)


Zrcadlo řekni mi, které anime je nejbrutálnější, nejkrvavější. Zrcadlo odpovídá: Hellsing, ten je ze všech nejkrvavější. Je tu opět další anime a jak jsem již naznačil skutečně "šťavnaté". To ale neubírá nic na jeho kráse a výpravnosti po stránce příběhové. Další skvělý příklad, že Japonci umí dělat příběhy a jsou velmocí v oblastí animovaných seriálů (filmů).
Hellsing je název starodávné organizace respektive řádu protestantských rytířů, kteří chrání královnu a starou dobrou Anglii před hrozbou upírů až do současnosti, kde se fiktivní příběh odehrává. V čele této organizace stojí žena Sir Integra Fairbrook Wingates Hellsing. Její otec, po kterém převzala tento úděl, ji zanechal mocný nástroj pro tento nelehký boj. Touto zbraní není nikdo jiný než starodavný a mocný upír Alucard, kterého její rod kdysi porazil. Ještě jako mladá dívka Integra přivede Alucarda opět k životu, když ji její strýc chce usmrtit, aby se mohl stát lídrem organizace. Od té chvíle pracuje Alucard v jejích službách. Alucard je skutečný terminátor, přesněji vražedné monstrum a masakrovaní jiných upírů, jejich přisluhovačů a vůbec všeho živého i nemrtvého si skutečně užívá. Mimo klasickou řadu dílů anime je v současnosti také daleko lepší OVA* s podtitulem Hellsing Ultimate, které je mnohem zdařilejší než původní řada a je dějem stejné jako manga. Proto se zaměřím více na tuto novou řadu než na tu původní.


Na začátku jsem napsal brutální, krvavý a to skutečně je! Od začátku do konce jde o akční řežbu, která se prolíná s mistrnými dialogy v Japonštině a to vše vyobrazené v pěkné osobité kresbě. Občas i dojde na drobné humorné vstupy, ale jinak je Hellsing smrtelně vážná akční řežba. Atmosféru podtrhuje zdařilý hudební doprovod. V čele nepřátel, uprchlého komanda nacistů - last batallion - upírů, stojí charismatický major. Jeho cílem je neustávající vražedný rejd a nekonečná válka. Alcuard mu s radostí vyhoví. S pomocí jeho dvou obrovských  "kanónů" ráže 45 mm se speciálním střelivem, které dělá z nepřátel doslova sekanou, zatímco slízává jejich krev ze země jako kočka smetanu. Díky svým démonickým schopnostem je Alucard konvenčními zbraněmi prakticky nezničitelný. A co teprve když se ukáže v plné síle ve své skutečné podobě.
Děj rozhodně není tupou snahou být "drsný" a "cool", ale obsahuje celou řadu hlubokých myšlenek. Vykreslení upírů jako "slabých zrůd", které mají obrovskou sílu a jejich život je naplněn pouze nekonečným zabíjením a vražděním, je zcela unikátní a velmi dobře provedené. Ale to jenom jedna z mnoha myšlenek v celém příběhu.
Tenhle seriál je skutečným skvostem, který balancuje na hranici příčetnosti a šílenství. Troufnu si tvrdit, že je to nejlepší anime a i mezi příběhy o upírech se jedná o absolutní špičku, která nemá konkurenci. Každá postava je perfektně propracovaná jak graficky tak i příběhově.
Všem kdo mají rádi akční filmy a horory doporučuji shlédnout Hellsing Ultimate v orignálním znění**, tenhle seriál je samozřejmě pouze pro dospělé - přesněji pro otrlé dospělé.

* OVA - nebo také OAV - Original Video Animation - speciální série (díly) natočené speciálně pro distribuci na DVD (příp. BluRay)
** A to i pokud neumíte japonsky - verze s fansub titulky je dobrým kompromisem. Originální dabing je nesrovnatelně lepší.


Trailer Hellsing Ultimate - finální verze má mnohem detailnější a kvalitnější grafické zpracování.  


Armáda ghoulů
Souboj
Otec Alexander Anderson - Vatican XIII. sekce
voják vs. upír
"Sezame otevři se"

Žádné komentáře: