2010/04/26

とある魔術の禁書目録(インデックス)Toaru Madžucu no Indekkusu

Toaru Madžucu no "Index" patří k anime, které jsou ve skutečnosti mnohem povedenější a propracovanější příběhy než se jeví z synopsis*. Jedná se o povedenou akční sci-fi/fantasy anime adaptaci light-novel sérii**. Odpustíme-li hrdinská klišé hlavního hrdiny dostáváme velmi zajímavý akční příběh s vynikajícím hudebním doprovodem. Celý děj lze rozložit do několika dějových epizod, kde každá epizoda odpovídá 1-3 dílům seriálu.
Celý příběh se odehrává ve smyšleném světě lidí ovládajících magii nebo zvláštní schopnosti***. Tedy stojí proti sobě věda vs. magie. Hlavním hrdinou je Kamidžó Tóma (上条当麻), který není mág a ani esper (aka uživatel schopností  - [ 能力者 ] nórjokuša). Přesto má jeden zvláštní dar nebo někdy spíše prokletí. Jeho pravá ruka dokáže zrušit účinky jakéhokoliv kouzla nebo schopnosti. Jakoby nestačila jeho neustálá smůla dostávat se do problémů, ještě má zlozvyk snažit se zachraňovat druhé lidi. Díky tomu se setká s dívkou, která si říká "Index", protože má v paměti uloženou sbírku veškerých kouzel respektive magických grimoárů. Více netřeba prozrazovat a nyní ještě o novější side-story sérii.

Série postavené na vedlejších postavách とある科学の超電磁砲(レールガン)- To aru kagaku no "railgun" - se nesou v trochu odlišném duchu. Pro ty co znají původní Toaru madžucu no Index je z názvu jasné, že ústřední respektive jednou z ústředních postav je level 5 esper "biribiri" dívka Misaka Mikoto (御坂美琴). Level 5 je několika málo jedinci dosažený (nejvyšší) stupeň schopností. Celá tato série se dějově neprolíná s původní, občas se objevují narážky na původní sérii. Hlavní zápletka se dotýká zejména problematiky vědecké etiky a magie se v příběhu vůbec nevyskytuje. Také vzhledem k hlavním postavám, jenž tvoří výlučně dívky, je celý příběh více odpoután od akce v čistokrevné podobě k dramatu - vztahům mezi postavami. Musím vyzdvihnout skvělý soundtrack. Zejména vynikající písně k úvodní znělce a závěrečným titulkům. Zejména soundtrack od fripside fortissimo -the ultimate crisis (na youtube zde) a future gazer (na youtube zde). Dále pak ještě závěrečnou píseň ELISA "Dear my friend -まだ見ぬ未来へ-" (na youtube zde) - stejně tak její remix na albu Exit Trance Presents Speed Anime Trance Best 9.
Společně s Toaru Madžucu no Indekkusu tvoří zajímavý a přínosný příspěvek do žánru sci-fi a fantasy (anime) a z nepřehledného množství celosvětové a většinou b-éčkové produkce patří k tomu lepšímu, co stojí za zhlédnutí.

* synopsis - stručný popis respektive úvod do obsahu, u papírových knih a filmových disků většinou umístěný na zadní straně obalu.
** light novel je (anglicky znějící) japonský "terminus technicus" pro jazykově volnější a jednoduší knižní zpracování příběhu. Jinak řečeno jakýsi mezi článek mezi mangou a klasickou beletrií.
*** ačkoliv v příběhu není žádné otevřeně jasné vysvětlení, podle mě první esper lidé byli vytvořeni vědeckou komunitou genetickou manipulací. A to tak aby tito modifikovaní jedinci dokázali využít tzv. "personal reality" na jejímž principu stojí schopnosti esper.

Žádné komentáře: