2010/03/13

ハヤテのごとく! (Hajate no gotoku!)

Je skvělý japonský komediální příběh - šónen* manga a anime - plný skvělých hlášek a nepředvídatelných komických zvratů. Osobně považuji mangu za lepší než anime, už jen proto že anime je de facto adaptací mangy. Ale hlavně protože jednotlivé komické části jsou pro mangu "šité na míru". První díl mangy je pro mě doposud nejlepší z celé série. Nutno dodat celá série už má více než 20 dílů a ještě není ukončena.
Jak jsem už napsal celá série je plná skvělých hlášek - zejména od vypravěče, který často peprně okomentuje nastalou situaci či způsobilost hlavních postav - a komických situací či narážek parodující ostatní šónen* mangu a anime. Manga (a anime) má hlavní příběh, ale hlavní důraz je kladen na jednotlivé skeče a jejich komická vyústění.

Hlavním hrdinou je šestnáctiletý chlapec Ajasaki Hajate (綾崎ハヤテ). Jeho oba rodiče jsou gambleři, povaleči, vyžírkové, a proto je jeho život je vyplněn neustálou prací po brigádách, aby vůbec přežil. Nejen že je Hajate na štědrý den vyhozen z práce messengera, protože je nezletilý, ale jeho zaměstnavatel svěří celou výplatu do rukou jeho rodičů. Ti nejen stačí prohrát celou jeho výplatu na automatech, ale navíc mu zanechají "vánoční dárek". Tím dárkem není nic jiného než dlužní úpis na 一億五千六百八十万四千円 (156 804 000¥ = kolem 30 milionů Kč) od "velmi milých lidí" tj. jakuza. Tento dluh se rodiče rozhodli splatit prodejem svého syna na orgány. Hajate uprchne před vymahači do parku, kde se rozhodne unést mladou dívku, pro získání peněz prostřednictvím výkupného. Události naberou spád a nečekaný obrat prostřednictvím série nedorozumění a nečekaných událostí, doplněných o vstupy Santa Klause, se z Ajasakiho Hajate stává šakkinšicudži (借金執事 ) - "zadlužený sluha".

Samozřejmě celá série obsahuje japonský humor, může být velmi odlišný a někdy až nepochopitelný, a také slovní hříčky, a proto také je nejlepší číst nebo sledovat celou sérii v originálním znění v japonštině. V každém případě se jedná o sérii kterou stojí zato přečíst (případně sledovat anime).

* šónen - 少年 - jedná se o tzv. cílovou skupinu pro níž je primárně příběh určen v tomto případě chlapce teenagery. Tento údaj vypovídá o způsobu vyprávění ("na co se klade důraz"), reáliích , obtížnosti textu, míře násilí a sexuálních scén.

Žádné komentáře: