2010/05/11

Fate/stay night (フェイト/ステイナイト)

Fate/stay night anime stejně jako třeba toaru madžutu no "index" se na pohled dle synopsis jeví jako nemastné, neslané a nepřilíš invenční příběhy. Skutečnost je ale úplně jiná a jedná se o špičkové anime.
V případě Fate/stay night, vycházejícího z stejnomené "visual novel"*, jde o příběh hlubšího ražení.
Zasazeno do současného japonska, kde se (opakovaně) odehrává jakýsi deathmatch** mezi sedmi mágy o "Svatý grál". Hlavní hridna Emija Širó (衛宮士郎) se více méně náhodou stane jedním z účastníků této "války". Každý mág má jednoho z "služebníků" respektive vyvolaných postav legendárních hrdinů. Magové užívají svých magických doveností, strategie či intrik a "služebníci" (Servant v orig.) jsou jejich zbraní - armádou. Dějová linie je postavena na intrikách a motivech jednotlivých mágů a služebníků provázaných okázalými duely. Ale to není vše, důležitým aspektem je také minulost jednotlivých postav.
Akční, tragické, melancholické a romantické - rozhodně doporučuji k seledování, řadím do kategorie top anime. Nechybí, jako vždy v mnou hodnocených top anime, vynikající a příhodný hudební doprovod - romantická, místy melancholická klasická hudba.
Pokud zatoužíte po poslechu mimo sledování anime, pak doporučuji Fate/Stay Night Animation Original Soundtrack disk a také Charcter Song - Saber -  遠い夢 (tooi jume - daleký sen) patrně nejvíce melancholická píseň co znám, také vřele doporučuji, pokud nejste v depresi.
Fate/Stay night si zalouží zařadit se po bok legendárních anime, jako třeba Saint Seiya, Hellsing, Sailormoon, Death Note, Dragonball, a další. Velmi dobře propracovaný příběh, skvělý hudební doprovod, kvalitní dialogy a legendární hrdinové :-) rovná se anime, ke kterému se budete rádi vracet.

* visual novel je interaktivní zpracování příběhu pro PC či jinou platformu.

** deathmatch - překl. souboj na život a na smrt (herní terminologie)

K tomuto článku mám pro návštěvníky malý, vlastně velký dárek - Fate/Stay Night wallpaper 1920x1200 (ideální pro 24" monitor)

http://www.megaupload.com/?d=EDT6ZGTZ
heslo archivu: apoc9.blogspot.com

Žádné komentáře: