2010/10/15

The Day The Earth Stood Still - recenze

Pokud film Avatar Jamese Camerona považujete za (pro)ekologický, potom film The Day The Earth Stood Still (2008) -Den kdy se zastavila země- je ekologickou kamasútrou.
Tento sci-fi film nepřináší do žánru nic nového a jeho místy nelogický děj ho řadí do kategorie počinů na které bohužel nezapomenete. Nejzajímajší hereckou postavou celého filmu je bezpochyby obří robot, který chrání mimozemskou loď, která přistála v central parku. Asi nikoho nepřekvapí, to že lidstvo nebude na konci filmu vyhubeno, ale z jakých si neurčitých důvodů dostane lidstvo šanci žít. Samozřjemě s tím, že začne repsektovat přírodu jako každé jiné zvířatko a vzdá svých technologických výdobytků v zájmu vyššího dobra rodné hroudy planety země. Vyvrcholením celého filmu je "zastavení země" respektive okamžik, kdy se zastaví na celém světě všechny stroje a lidstvo se kochá krásou přírody na obzoru.
The Day The Earth Stood Still tak můžete bez obav zařadit do sbírky "filmů propagandy zvrácených režimů" po boku takových děl jako například - "Třicet případů Majora Zemana", "Kladivo na čarodějnice", "Jan Hus" (ten komunistický). Daleko lepší volbou je zajít si na Avatara, protože ten obsahuje alespoň průměrný příběh s mnohem menší mírou propagandy.

Žádné komentáře: