2010/10/15

Opera 10 Kung fu - jak na prohlížeč Opera

Uživatel ostatních prohlížečů navyklý na krkolomné ovládání Firefoxu (FF), či prkenný Internet Explorer (IE) až po letech používání Opery objeví některé "kick ass" funkce Opery (kdo asi běžně pročítá dokumentaci a návody u prohlížečů?).

Techniky bleskového vyhledávání
Moderní prohlížeče mají vedle URL lišty také vyhledávací textové okénko. V Opeře je také, ale každý zkušenější uživatel ho vůbec nepotřebuje. Veškeré vyhledávání se provádí zásadně z URL lišty pomocí klíčových slov pro vyhledávače. Vyhledávací okénko je nouzovka, když si nepamatujete klíčové slovo pro daný vyhledávač.
Samozřejmostí je vytvoření vlastního vyhledávače z libovolného jednořádkového text input formulářového prvku - Pravé tlačítko a vytvořit vyhledávač. Nemusíte proto stahovat žádné pluginy (Firefox,IE).
Google je například už přímo nastavený na písmeno "g". Vyhledávač pro wikipedii vytvoříte snadno navštívením hlavní stránky wikipedie pro libovolnou jazykovou mutaci a na postranní liště s textovým vstupem použijete funkci  vytvořit vyhledávač. Zajímavější je například vytvořit vyhledávač třeba pro oblíbený e-shop, slovník či dokonce mapy.
Vlastnoručně vytvořený vyhledávač v akci
Opera také vyniká i ve vyhledávání na stránkách. Stisknutím klávesy "tečka" vyvoláte dialog a můžete okamžitě psát. Jinými slovy stisknutím jediné klávesy, která je umístěna dole doslova pod rukou. Můžete ale zároveň používat i standardní CTRL+F, jako u ostatních prohlížečů.

Techniky mistra tabů
Opera je stvořená pro hardcore web serfaře, kteří mají neustále otevřeno alespoň 30* tabů. Funkce pro vybrání a kontrolu více tabů najednou je přístupná z lišty panelů. Je dobré si tuto lištu zapnout, protože poskytuje mnoho zajímavých a užitečných nástrojů (panelů).
Na liště panelů si přepněte na panel "Okna" v něm je stromový seznam všech otevřených oken Opery a jejich tabů.
Všechny taby můžete označit a libovolně přesouvat, zavírat nebo znovu načíst. Navíc panel umožňuje vyhledávání respektive filtrování zobrazených položek a pozor včetně URL stránky. Taby můžete snadno přesunout do nově otevřeného prázdného okna - jednoduše Drag&Drop - velmi praktické pokud se aktuální okno zaplnilo hromadou nových tabů.

Jak nastavit lištu panelů
Zapíná se v dialogu přizpůsobení vzhledu (shift+F12) - panely. Protože nechcete, aby lišta s panely zbytečně zabírala místo na obrazovce, pokud ji zrovna nepotřebujete, doporučuji zaškrtnout checkbox "Zobrazit přepínač pro rychlý přístup k panelům" a z rolovacího listu vybrat "umístění panelů" možnost "nezobrazovat".
Doporučuji si rovnou zapnout užitečné panely pomocí checkboxů v horní části dialogu a to: "Odkazy" a "Okna"
Přepínač pro rychlý přístup k panelům je tenoučké (cca 1mm) dlouhé tlačítko v levé části obrazovky mezi horní a dolní lištou.

Techniky zběsilého downloadu
Tato technika je ideální pro sebrání všech odkazů do download aplikace.** Na liště panelů si přepněte tentokrát na panel "Odkazy". Jak jinak zde vidíte všechny odkazy na právě aktivním tabu/stránce. Opět můžete odkazy prohledávat podle jména či URL. Opět můžete všechny odkazy označit a pak už stačí stisknout jen CTRL+C a je to, všechny adresy vybraných odkazů se umístily do schránky - dokonce i správně odřádkované.
Mezi odkazy jsou v tomto panelu i URL obrázků, jsou odlišené ikonkou obrázku.
Vyhledávání v odkazech na stránce a jejich hromadné zpracování

Techniky první pomoci
Zajímavou funkcí je koš na okna a taby, který funguje přesně tak jako ten na ploše. Super užitečná věc, alespoň tisíckrát jsem při zběsilém zavírání tabů zavřel i ten, který jsem rozhodně nechtěl zavřít. Dvakrát  kliknout a je zpátky.

Funkcí opery je mnohem více, ale zde jmenované jsou bezpochyby tím nejzajímavějším.

*Skutečně jsem napočítal přesně 30 tabů v okně svého prohlížeče Opera, když jsem psal tenhle článek.
**Kdysi ... v dávných dobách, kdy antičtí bohové byli krutí a stíhali lidstvo útrapami ... se stahovalo z rapidshare, megauploadu a dalších uploadovacích servrů všechno ručně. Dnes se používají plně automatizované aplikace, které dokážou stáhnout všechny vybrané soubory automaticky, sloučit, rozbalit a případně vypnout PC a ještě mnohem více.

Žádné komentáře: