2011/01/05

ドラゴンボール(Dragon Ball)

Další článek z cyklu anime a manga. Dragon Ball je velmi známé anime (a manga), není však mezi všemi úplně populární, i přes jeho nedostatky ho považuji za velmi dobré v porovnání s většinou ostatních*.
Je to právě Dragon Ball, který odstartoval anime mánii u našich sousedů Poláků. Bohužel na rozdíl od RTL7 a polsatu, naše vaše televize nova díky seriálu pokemon nenávratně poškodila renomé japonského anime v očích široké veřejnosti.

Samotné anime má více než 500 dílů (manga kompletní edice - 34 dílů), a proto také rozdělím celý článek na několik částí.
Rozdíl mezi anime a mangou, jako obvykle manga je přímočařejší a kratší. Zde se proto zaměřím více na anime než na mangu.

Anime bylo také vysíláno v mnoha zemích po celém světě tj. pře-dabováno do mnoha jazyků jako angličtina, španělština, francouzština, atd. Zde opět musím zdůraznit, že nejlepší je dabing originální (těžko se shání originální verze, vzhledem k rozšířeným dabovaným verzím pro masy méně náročných diváků).
Zde si nemohu odpustit srovnání a obzvláště anglický dabing je příšerný (sounds like shit), navíc verze třeba pro USA je cenzurovaná. Nemluvě o fatálních chybách v některých dialozích způsobené nepříliš kvalitním překladem.
Dragon Ball
První série anime má název Dragon Ball a má pouhých 153 dílů (jeden díl 20 minut). Celý příběh je inspirován čínskou legendou o opičím králi a odehrává se v blíže nespecifikované budoucnosti/alternativní realitě na zemi - to není pro příběh zas tak podstatné. Hlavním hrdinou je desetiletý chlapec Son Goku (孫悟空), který žije sám od smrti svého dědečka hluboko v horách daleko od veškeré civilizace. Son Goku je dobrosrdečný chlapec a co mu nebylo dáno na vzdělání a nadprůměrném intelektu my bylo vynahrazeno silou a obratností. Ostatně jeho dědeček byl vyhlášeným mistrem bojových umění a vítěz turnaje o nejsilnějšího bojovníka na zemi.

Část postav z první série - Dragon Ball
V první díle se Goku setkává s mladou šestnáctiletou dívkou jménem Bulma, je to první příslušnice ženského pohlaví, kterou kdy viděl (^_^). Bulma je dcerou zakladatele "Capsle Corp" - korporace, která vyvinula technologii kapslí umožňující skladovat, přepravovat velké objekty v malých kapslích. Bulma seznámí Goku s legendou o Dragon Ball, poté co ho přesvědčí, že opravdu není čarodějnice.
Existuje sedum koulí, zvláštních artefaktů, které umožňují vyvolat draka, který splní jedno přání tomu, kdo ho vyvolal. Bulma stejně jako její otec je velmi technicky nadaná a tak dokázala sestrojit zařízení, radar, detekující polohu artefatků. Goku má artefakt, Dragon Ball, s čtyřmi hvězdami. Bulma uvědomující se nebezpečí své cesty přemluví chlapce, aby ji doprovázel jako její ochránce.

Bulma a Son Goku nejsou jediní, kdo se snaží zmocnit se artefaktů a splnit si tak svůj sen.

Úvodní díly se nesou více v komickém duchu a teprve později se důraz přesune na samotné souboje - akci. Dragon ball se řadí do kategorie Šónen, osobně nedoporučuji pro mladší děti vzhledem k některým ecchi* vtipům a scénám. Dragon ball se pohybuje v té mnohem slabší polovině ecchi a jde především o dobrodružný akční seriál.

Zpátky k příběhu. V průběhu děje se Son Goku seznámí s mnoha dalšími postavami. Z nejdůležitějších jmenujme Kamesenin starý chlípný (^_^) mistr bojových umění, pod kterým bude Goku trénovat a rozvíjet své dovednosti v boji, spolu s dalším chlapcem jménem Kuririn. Díky mistrovu tréninku získají chlapci sílu daleko převyšující možnosti obyčejných lidí.

Hlavní dějová linie první série se točí kolem Tenkaiči Budókai (天下一武道会) - jeden pod nebem - turnaj o nejsilnějšího bojovníka. Kde se Son Goku bude muset utkat se zdatnými soupeři.

V průběhu série dojde ke časovému skoku a poslední turnaj se odehrává o několik let později - Goku je zde už jako mladý muž. Zde se také setká (opět) se svojí budoucí ženou.

Dragon Ball Z
Druhá série je nejdelší (291 epizod) a dle mého názoru i nejlepší. Děj volně navazuje na předchozí sérii o sedm let později. Son Goku žije se svojí ženou a malým synkem Son Gohanem. Jeho poklidný život je však přerušen příletem válečníka z jiné planety. K velkému překvapení Goku jeho pokrevního bratra jménem Raditz. Goku totiž nebyl pokrevním vnukem jeho dědečka, ale nalezencem, kterého našel v horách v jeho malé jednomístné kosmické lodi. Ten mu vysvětlí, že pochází z rasy válečníků drancujících planety a že byl vyslán na zem, aby vyhubil její obyvatele.

Druhá série vnáší do příběhu svěží vítr a posouvá příběh od akce a komedie k skvělé akční řežbě.
フリーザ (Freeza)
Přeskočím ságu*** s Vegetou a přejdu rovnou na část odehrávající se na planetě Namek. Střet s intergalaktickým tyranem Freezou na planetě Namek patří dle mého názoru mezi nejlepší části Dragon Ballu a to jak po stránce děje tak zpracování. Freeza hovoří poměrně zdvořilou japonštinou a stylem vyjadřování jako pravý monarcha - vládce známého vesmíru v tomto případě. To mu ale nebrání bez milosti zabíjet kohokoliv, kdo se nepodřídí jeho vůli. (Opět důvod proč sledovat v původním znění.)

Poslechněte si sami část jednoho dialogu:




Několik dalších obrázků, zde se už Freeza transformoval do své pravé formy, ve které je mnohem silnější.
Goku (již dospělý) vs Freeza

To je to poslední co uvidíte před smrtí (^_^)
Druhou zajímavější ságou je Cell saga.
Cell (Anglicky: buňka) je uměle vytvořenou bytostí šíleným a zlým vědcem doktorem Gero. Měl být dokonalou neporazitelnou bytostí vytvořenou z genetického materiálu velkých bojovníků. Mezi ně patří Goku, Vegeta, Piccolo, Freeza a další. Cell přišel z budoucnosti, odkud pochází, aby našel dva andoridy -  zde špatně užitý termín a přesnější je kyborgy - C17 a C18, které také vytvořil doktor Gero. Jejich absorpcí pokročí do další fáze jeho evoluce a dosáhne toho co nazývá dokonalou formou.
セル(Cell ) - dospělá prvotní forma živící se lidskou krví

セル(Cell ) po absorpci C17 a C18 v perfektní formě
Poslední větší ságou je 魔人ブウ (Madžin bú) sága, ale její obsah zde rozebírat nebudu, kterou celá série Dragon Ball Z končí.

Dragon Ball GT
Je spíše takovým vzkříšením původní Dragon Ball série respektive volným pokračováním, a přestože některé části nejsou špatné, tato série nepřináší nic až tak převratného a je ze všech tří nejkratší (64 dílů).

Dragon Ball Kai
je v podstatě remake respektive recyklace dragon ballu do kratší podoby bližší mangy. Mě osobně se více líbí dlouhá původní verze. Za sebe považuji Dragon Ball Kai za marketingový tah, jak získat snadno peníze z již hotového anime.

Dragon Ball je především dobrodružnou velkolepou akční anime podívanou s okázalými souboji super-silných hrdinů. Občas dojde i na dobré komické vstupy (ギニュー特戦隊 - ginjú tokusentai, Mr. Satan). Prostředí a jeho následná destrukce je působivá a pěkně vykreslená. Celá série je provázena skvělým (ladícím) hudebním doprovodem. To všechno v jednom z nejdelších anime vůbec. Přesně 508 dílů ve všech sériích - to je 7 dní nepřetržitého sledování (nepočítám Kai, protože je to prakticky remake).

* Anime a mangu, o které píši na tomto blogu tvoří velmi malý zlomek toho co jsem viděl respektive četl - jde o vybrané zajímavé kusy.
** ecchi - čti ečči japonská výslovnost pro H značí "lechtivé" erotické scény respektive narážky s erotickým podtextem. Bohužel nepanuje jednotná úroveň míry.
*** Sága - zde dějově ucelená část většího příběhu.

Žádné komentáře: